Iedere schrijver komt het tegen: writer’s block of schrijversblok.
Je zit vast. Je hebt geen idee wat je moet schrijven. Je hoofd lijkt wel leeg.
Als je al een tijdje blogt is een writer’s block of bloggers block – ik verzin dit niet, dit is blogging jargon! – onvermijdelijk.
In ons vorige artikel kon je lezen hoe je inspiratie voor de onderwerpen van je blog kan vinden.
Maar ook in de stijl van je blogs kan je variëren. Er zijn zoveel soorten blogberichten die je kan gebruik om je content te mixen.
Niet alleen zal het mixen van de blogposts je writer’s block helpen overwinnen maar als je dingen verandert, blijven je lezers ook betrokken omdat je niet zo voorspelbaar bent.
Geen inspiratie voor je volgende blogpost? Check dan dit lijstje met verschillende soorten blogs. Dit keer eens een infographic, how-to-tutorial of lijstje? #blog #ondernemers Click To Tweet
De 9 beste soorten blogposts
1/ How-to’s en tutorials
How-to’s of hoe-te blogs zijn blogposts die uitleggen hoe iets werkt of in elkaar steekt. ‘Hoe moet ik een Ikea kast in elkaar draaien? Hoe spaar ik voor mijn pensioen?’ Dit zijn de populairste soorten blogs. Waarom? Omdat mensen op het web op zoek gaan naar antwoorden op hun vragen. Jouw potentiële klanten lopen ook met vragen rond die ze op een of ander moment aan Google zullen stellen. Jij kan hen helpen door hun probleem stap voor stap te adresseren in een post – een tutorial – en hen zo een oplossing te bieden.
Veel ondernemers lijken schrik te hebben van dit soort posts omdat ze denken dat mensen hen niet meer willen inhuren eenmaal ze hun kennis hebben getoond. Maar hier hebben ze het volledig mis. Allereerst is het onmogelijk om al jouw expertise in een blogpost te steken. Zelfs als je iemand stap voor stap uitlegt hoe ze een kamer moeten verven, komen ze waarschijnlijk toch nog advies aan jou vragen, jouw verf kopen of jou inhuren voor de job als ze er uiteindelijk zelf geen zin in hebben. Ze hebben nu van je gehoord en komen misschien in de toekomst nog bij je terug of raden je aan aan vrienden en familie. How-to’s en tutorials helpen je om je geloofwaardigheid en expertise op te bouwen bij je publiek.
Een eigen voorbeeld van een how-to blogbericht is: Hoe te beginnen met zoekwoorden onderzoek.
2/ Lijsten
Lijsten zijn erg populair als blogposts omdat het voldoet aan onze drang om snel en efficiënt de beste informatie te vinden. ‘De 10 beste tips om af te vallen’ of ‘5 must-haves voor je garderobe deze zomer’. Er is zoveel informatie op internet beschikbaar dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien. Als blogger help jij hen om duidelijkheid in de chaos te scheppen. Het is ook een leuke manier om jouw eigen inzichten te delen, op basis van je jarenlange expertise of recente ervaringen.
Een eigen voorbeeld van een lijstjes post: De 11 beste tips om een business blog te beginnen.
3/ Curatorpost
Deze lijkt erg op de ‘lijstjes’ post met als grote verschil dat het inhoud van anderen is die je ‘curateert’ in de vorm van een lijst. Dit is een gemakkelijke post om te schrijven als je zelf aan het leren bent over een nieuw thema in jouw vakgebied. Je hebt dan toch al het nodige werk gedaan, waarom dit dan niet in een lijst zetten en delen met de wereld? Je kan ook experts in je vakgebied vragen om tips over een bepaald onderwerp en deze dan verzamelen in een post, zoals ‘20 online marketing tips van experts’. Die doen het ook altijd goed.
Een voorbeeld van een dergelijke post is onze post over SEO leren: hierin deel ik mijn beste bronnen en links om zelf (en gratis) zoekmachineoptimalisatie te leren.
4/ Checklists en spiekbriefjes
Checklisten en spiekbriefjes of cheat sheets (probeer dat eens uit te spreken!) voldoen ook aan de menselijke nood om alles onder controle te hebben en niets te vergeten. Een apotheker kan bijvoorbeeld een checklist aanbieden voor de reisapotheek. Een makelaar een lijstje waar je op moet letten als je een woning bezichtigt. De lijstjes kunnen dan als pdf gedownload worden via de website en hebben natuurlijk je logo en contactgegevens erop staan.
Een voorbeeld is onze blog over de essentiële onderdelen van een goede website.
5/ Definities of ‘wat is’ posts
Leg je lezers in begrijpelijk taal een concept uit jouw vakgebied uit. Dat kan een trend, techniek of product zijn. Belangrijk is dat je het gevoel hebt dat veel mensen het nog niet kennen of het niet goed begrijpen en op zoek zijn naar duidelijke informatie.
Een voorbeeld van een dergelijke post is ons artikel over online marketing: wat is het? Hoe begin je ermee?.
6/ Reviews
Beoordelingen van één product of vergelijkingen van meerdere producten zijn enorm populair. De meeste mensen hebben simpelweg geen tijd om zich erin te verdiepen dus zoeken ze een snelle oplossing online. Het kan je veel bezoekers opleveren.
7/ Infografieken
Infografieken laten toe om veel informatie op een makkelijk toegankelijke manier te delen. Mensen houden van interessante statistieken die makkelijk te begrijpen zijn en ook nog eens leuk uitzien. Infografieken worden veel gedeeld op sociale media.
8/ Interviews
Interviews met klanten, experts of collega’s kan je in een mooie blogpost verwerken.
9/ Vragen van klanten
Je krijgt wellicht vaak dezelfde vragen van klanten. Zet deze vragen in een blogpost om. Wat dit soort post heel erg sterk maakt is dat je de vraag zo kan formuleren dat ze overeenkomt met de vragen die mensen aan Google stellen. Ideaal voor SEO dus!

Hallo, ik ben Marijke Hermans, SEO copywriter, online marketing coach en zaakvoerder van Vertelpunt communicatie- en adviesbureau. Ik help ondernemers om hun verhaal te vertellen en online zichtbaar te worden zodat zij meer droomklanten aantrekken en het leven kunnen leiden waar zij van dromen. Want – ik weet wel – online marketing is een uitdaging: je weet niet waar te beginnen, wat het beste werkt en hoe je alle nieuwe trends opvolgt. Geen nood, want dat is net wat ik graag doe! Ik verslind dagelijks podcasts, blogs en online webinars over social media, SEO, online marketing en copywriting.