Als ondernemer met een eigen website weet je intussen wel dat zoekmachine optimalisatie of SEO belangrijk is.
Je verhoogt er namelijk de kans mee dat mensen die al op zoek zijn naar jouw diensten of producten ook effectief bij jou uitkomen.
Jammer genoeg is het zo dat mensen enkel op de eerste paar resultaten in de lijst die Google tevoorschijn tovert klikken.
Het is dus van cruciaal belang dat je hoog rankt in Google.
Hoe rank je hoog in zoekmachines zoals Google?
Hoe doe je dat? Zoals uitgebreid beschreven in een vorige blog zijn er twee manieren om de Google-Goden gunstig te stemmen:
1) goede, kwalitatieve inhoud leveren over de zoektermen waar mensen naar zoeken (keywords),
2) geleverd door een website die betrouwbaar is, autoriteit heeft en populair is.
Die betrouwbaarheid krijg je door interne en externe links (of backlinks) op te bouwen, want dat is de manier waarop Google kan ‘meten’ of jouw website goed is.
Dit staat ook bekend als off page SEO. We geven je drie tricks om hiermee aan de slag te gaan in onze blog over backlinks. Op die manier bouw je autoriteit op.
Daarnaast is on page SEO of de relevantie van de inhoud van je website een ander cruciaal element van SEO. De inhoud moet simpelweg van hoge kwaliteit zijn en de juiste zoekwoorden bevatten. Via je website pagina’s en je blog kan je relevante informatie verspreiden die jouw doelgroep aanspreekt.
Wat moet je doen om kwalitatieve inhoud op je website te krijgen?
Inhoud die niet alleen Google, maar ook je potentiële klanten aantrekt?
In deze blog focussen we ons op de inhoud van je website en het vinden van de juiste keywords.
Kwalitatieve inhoud
Goede inhoud schrijven is niet enkel een manier om backlinks te bekomen, zoals we in een vorige blog zagen, maar ook zoekmachines zoals Google zien het als een graadmeter om je website te waarderen.
Google geeft je een boost als je goede, kwalitatieve informatie biedt op je website.
Wat betekent dat concreet: goede, kwalitatieve informatie?
Dat is informatie die relevant is voor jouw doelgroep.
Stel, je wilt worden weergegeven in de zoekresultaten voor beste abrikozenvlaai in je stad. Dan kan je relevante en originele inhoud creëren om dit voor elkaar te krijgen. Je kan je richten op het ‘hoe’, namelijk hoe de vlaaien worden gemaakt, in de bakkerij met speltgraan gemalen door een eeuwenoude graanmolen. Of je kan je focussen op de vraag ‘waar’: dat de vlaaien beschikbaar zijn in de bakkerij, de bijhorende koffieshop en ook aan huis geleverd kunnen worden.
Al deze informatie helpt de weergave van je website voor lokale zoekopdrachten zoals ‘beste vlaai in Limburg’, ‘abrikozenvlaai’, ‘bakkerij met vlaaien’, ‘speltvlaai’, etc.
De truc om hoger te ranken in Google met je website is om allereerst te achterhalen wat de belangrijkste zoekwoorden zijn waarvoor je wilt ranken. Je moet bedenken welke exacte vragen ideale klanten aan zoekmachines stellen, en hoe jij hoger kan ranken voor die specifieke vragen.
Soms zijn de termen waar mensen het vaakst naar zoeken echter ook de termen met de hoogste concurrentie.
Dat kan je snel ontdekken als je een term googlet en er dan meerdere advertenties verschijnen, de zogenaamde paid search bovenaan en onderaan de zoekresultaten (zie afbeelding hieronder).
Op de afbeelding zie je bovenaan een advertentie (het vakje ‘Adv.’ staat ervoor), dan komen de afbeeldingen en op de derde rij het eerste organische resultaat: www.littlethingz.be is een website die haar inhoud heeft geoptimaliseerd op de zoekterm ‘kinderkamer decoreren’.

Ga voor long-tail keywords
Verschijnen er veel advertenties – Google laat er op dit moment maximum 4 bovenaan en onderaan zien – dan weet je dat dit keyword erg competitief is.
Dat wil zeggen dat de term een hoog zoekvolume heeft (veel mensen zoeken ernaar) en er dus veel geld op geboden wordt door adverteerders.
Het heeft daarom geen zin als kleine onderneming om te proberen ranken voor grote enkelvoudige keywords zoals ‘reizen’, ‘schoenen’ of ‘boeken’.
Je kan simpelweg geen concurrentie aangaan met Bol.com als kleine boekenwinkel in Limburg.
In de plaats ga je voor de zogenaamde long-tail keywords die wellicht minder zoekvolume opleveren maar wel meer kans bieden om gevonden te worden.
Denk aan ‘Ardennen adventure weekend’, ‘pumps voor brede voeten’ of ‘Engelstalige boeken kopen in Limburg’. Focus dus op je niche, daar waar je nog verschil kan maken.
Met long-tail zoekwoorden kunnen kleine bedrijven veel winst halen uit hun SEO.
Ze worden namelijk vaak gebruikt door bezoekers die een duidelijk beeld hebben van wat ze willen en verhogen dus de kansen op conversie (van je bezoeker een klant maken).
Het vinden van de juiste keywords
Er zijn meerdere manieren om erachter te komen op welke zoektermen je je zou moeten richten.
Het begint met het stellen van twee essentiële vragen:
1/ Welke uitdrukkingen of woorden zou je ideale klant gebruiken om een product, dienst of bedrijf als het jouwe te zoeken
2/ Voor welke zoektermen wil jij goed ranken?
Wees je wel bewust van een mogelijke valkuil.
Als je al lang in je eigen industrie rondloopt ben je wellicht de voeling kwijt met de vragen die een nieuwe klant – die totaal geen idee heeft over jouw vakgebied – zal stellen. Je moet al je kennis loslaten en je vakgebied of branche met de naïviteit van een beginneling benaderen. Stel je voor dat je het als plastisch chirurg enkel hebt over rhinoplastie, terwijl je potentiële klanten het hebben over neuscorrectie. Als je te veel jargon gebruikt, zal dit niet alleen potentiële klanten afschrikken maar ze zullen je ook niet online vinden omdat ze niet op basis van die zoektermen zoeken. Denk er dus aan: klanten gebruiken gewone mensentaal. Onze blog over je bedrijfsverhaal kan je helpen om meer inzicht in de leefwereld van je klanten te krijgen.
Zoekwoorden vinden: aan de slag
Laten we aan de slag gaan:
1/ Schrijf een paar zoektermen op die je meteen kan bedenken over jezelf en je zaak.
2/ Ga nu incognito (privémodus) op internet (via Google Chrome: log uit alle Google diensten, ook Gmail, en kies ‘nieuw incognitovenster’; via Internet Explorer en Safari: open ‘nieuw privévenster’).
3/ Typ de zoektermen één voor één in. Je krijgt dan zoekresultaten die niet of minder gekleurd zijn door je zoekverleden. Het laat je toe om te kijken wie je concurrenten zijn en op welke plek jij rankt in de zoekresultaten. Het zal je ook inspireren om meer zoektermen te vinden, want Google geeft aanbevelingen zodra je begint te typen (zie afbeelding hieronder) en geeft je ook ‘zoekresultaten gerelateerd aan [zoekbegrip]’ onderaan de zoekresultaten pagina (zie afbeelding hieronder).
4/ Noteer deze keywords.


Nog meer methodes om de beste zoektermen te vinden
Let ook op de advertenties bovenaan en onderaan de zoekpagina, de paid search (zie afbeelding hieronder).
Google geeft deze weer door er ‘Adv.’ voor te zetten. Die geven niet alleen je concurrenten weer, maar geven je ook ideeën over de zoektermen die jij ook kan gebruiken.

Je kan ook naar de website van de concurrentie gaan en daar kijken welke zoektermen zij belangrijk vinden.
Je komt hier op twee manieren achter: open de pagina van je concurrent, klik op de rechtermuisknop en kies ‘Paginabron weergeven’. Schrik niet, je wordt nu naar de HTML code van de webpagina geleid. Zoek nu naar het woord ‘keywords’ (via Ctrl-F), daarachter vind je de zoektermen. Niet iedere website gebruikt dit echter.
Een andere methode is om binnen Google Adwords, het adverteerprogramma van Google, het ‘hulpprogramma’ Google Zoekwoordplanner te gebruiken.
Wij gaan er niet uitgebreid op in, maar mocht je serieus met keyword onderzoek willen beginnen, check dan zeker een online tutorial over Google’s zoekwoordplanner en hoe je die kan gebruiken. Google verandert haar Adwords interface voortdurend, dus zorg ervoor dat je een recente tutorial vindt.
Wel nog deze opmerking over Google Adwords: Google wil dat je geld uitgeeft aan campagnes, dus ze vragen je credit card details vooraleer je kan beginnen. Wil je geen geld uitgeven dan moet je je campagnes meteen stopzetten. Zonder een actieve campagne krijg je enkel een grove inschatting van het aantal zoekaanvragen voor bepaalde keywords (bijvoorbeeld tussen 100 en 1000). Als je betaalt voor campagnes krijg je exacte cijfers te zien (je kan al voor een paar euro een campagne voeren).
Ultieme tips voor het vinden van goede keywords
We geven je tenslotte nog een paar tips om goede zoektermen te vinden, gebaseerd op het werk van Rich Brooks.
Het hangt steeds van het perspectief af:
Perspectief 1: Producten en diensten
Dit zijn de meest logische keywords: de producten of diensten die we op de markt brengen. Bijvoorbeeld Hasselt webdesigner, Limburg websitebouwer, WordPress web ontwikkelaar.
Perspectief 2: Problemen
Wij bij Vertelpunt benadrukken altijd hoe we als ondernemers steeds vanuit de problemen van onze potentiële klanten moeten denken. Ook bij keyword onderzoek is dit van cruciaal belang: wat zijn de problemen die je klanten hebben? Veel mensen zoeken online op basis van de problemen die ze hebben. Bijvoorbeeld: rugpijn, slechte rug, pijn in de onderrug. Bedenk de bijhorende problemen voor ieder product of dienst die je aanbiedt.
Perspectief 3: Voordelen
Sommige mensen zoeken niet naar problemen, maar naar oplossingen. Je wil dus ook een lijst met zoekwoorden genereren die de echte of gepercipieerde oplossingen beschrijven waar jouw klanten achteraan gaan. Bijvoorbeeld: tevreden werkplek, stressvrij werken, minder langdurig zieken op werkvloer.
Perspectief 4: Kenmerken
In iedere verkoopcursus zullen ze je zeggen dat je verkoopt op basis van de voordelen en niet de kenmerken. Op het internet is dat niet helemaal waar. Vaak hebben klanten al zoveel onderzoek gedaan dat ze meer weten dan jij of je verkoper. Dit geldt enkel bij bepaalde producten of diensten. Denk aan camera’s: 10 megapixels, ISO 100-12800, wifi en bluetooth. Of sportscholen: 100+ apparaten, spinning lessen, lange openingstijden.
Perspectief 5: de concurrentie
In je analyse van goede keywords is het ook handig om even na te denken over je concurrentie. En dan niet concurrenten die hetzelfde doen, maar concurrenten die een andere oplossing geven voor hetzelfde probleem waar jouw klanten mee worstelen. Laat ons dit even verduidelijken aan de hand van een sportschool. Waarom gaan mensen naar de gym? Om hun gezondheid te verbeteren, af te vallen, om aantrekkelijker te worden. Laten we ons op afvallen focussen. Is naar een sportschool gaan de enige manier waarop mensen kunnen afvallen? Nee. Ze kunnen ook op dieet, pillen nemen of een AbCruncher voor thuis kopen. Dát zijn allemaal je concurrenten.
Wat kan je nu met dit lijstje van zoekwoorden? Je kan bijvoorbeeld blogposts schrijven zoals ‘Waarom het paleo dieet je niet zal helpen afvallen (maar tripjes naar de sportschool wel!)’ of ‘Hoe de AbCruncher je buik er dikker doet uitzien’. Dit soort aanpak is niet voor iedereen weggelegd, maar het laat je wel zien hoe je in je keyword onderzoek ook buiten de lijnen van je eigen bedrijf kan denken.
De meerwaarde van zoekwoorden analyse
Wij hopen stiekem dat je het keyword onderzoek een beetje leuk vindt.
Het kan je namelijk zoveel mooie nieuwe inzichten opleveren die je niet enkel kan gebruiken voor je website en sociale media strategie maar voor je gehele bedrijf.
Want eigenlijk doe je ook aan marktonderzoek en concurrentie-analyse als je incognito online gaat om te kijken wie er allemaal opduikt als je jouw keywords ingeeft.
Hierdoor kan je inspiratie opdoen en de tijd nemen om eens kritisch na te denken over jouw zaak.
De zoekwoorden analyse is ook nog handig mocht je beslissen om online te adverteren bij Google Adwords of op sociale media.
Het helpt ook als je producten op Amazon of Bol.com wil verkopen, of een Youtube kanaal wil beginnen.
De tijd die je aan zoekwoord onderzoek spendeert is het zeker waard.
Conclusie
Nu dat je zo’n mooi zoekwoorden lijstje bij elkaar hebt, is het tijd je website te optimaliseren aan de hand van deze keywords.
Het doel van het onderzoek naar de beste zoekwoorden was namelijk om ervoor te zorgen dat mensen die online zoeken naar jouw diensten of producten ook bij jou terechtkomen.
Dit doe je door je keywords op de juiste plekken in je inhoud te plaatsen, ook gekend als SEO copywriting. Je leest hier alles over in deze blog.
Iedere pagina bevat namelijk verschillende onpage elementen die de zoekmachines laten weten waarover de pagina gaat, zoals de metatekst en de titel, de koppen en de tekst zelf.
Meer lezen?
Heb je de SEO kriebel te pakken? Dan geef ik je nog graag de beste online bronnen mee over zoekwoorden onderzoek (in het Engels):
– Beginner’s guide to SEO (Moz)
– Keyword research for SEO. The definite Guide (Backlinko)
En lees ook onze blog over hoe je gratis SEO kan leren.
Veel SEO plezier!


Hallo, ik ben Marijke Hermans, SEO copywriter, online marketing coach en zaakvoerder van Vertelpunt communicatie- en adviesbureau. Ik help ondernemers om hun verhaal te vertellen en online zichtbaar te worden zodat zij meer droomklanten aantrekken en het leven kunnen leiden waar zij van dromen. Want – ik weet wel – online marketing is een uitdaging: je weet niet waar te beginnen, wat het beste werkt en hoe je alle nieuwe trends opvolgt. Geen nood, want dat is net wat ik graag doe! Ik verslind dagelijks podcasts, blogs en online webinars over social media, SEO, online marketing en copywriting.