ONS VERHAAL

Hallo, ik ben Marijke, 

SEO copywriter, online marketing coach en zaakvoerder van Vertelpunt. Ik help ondernemers om hun verhaal te vertellen en online zichtbaar te worden zodat zij meer droomklanten aantrekken en het leven kunnen leiden waar zij van dromen.

Samen met mijn vader ondersteun ik tientallen (vooral Limburgse) KMO’s op alle vlakken in hun communicatie. Wij zijn hun externe marketingteam dat voor hen met de juiste doelgroepen communiceert: met blogs, nieuwsbrieven, websiteteksten, social media, advertenties, enz. Schrijven voelt voor ons eigenlijk niet als werk, omdat we het zo graag doen (we liegen niet!). 

 Mijn andere grote passie is om vrouwelijke ondernemers op weg te helpen naar die volgende doorbraak als online marketing coach bij Vertel.Academie. Ik weet zelf hoe moeilijk het is die beslissing te nemen om je zekerheden achter je te laten en je dromen te volgen. Dat vergt enorm veel moed! En soms blijf je wel eens hangen in oude patronen (“ik kan dat niet”), en durf je jezelf niet helemaal te laten zien. Zie mij daarom als jouw figuurlijke schop onder je ‘liefelijk gat’ om in actie te komen en te ontdekken dat zichtbaarder worden online helemaal niet zo akelig is. Integendeel, het zal je zoveel moois brengen, ik beloof het je! : te knallen met je marketing zodat jij jouw droomklanten vindt en aan je bindt. 

Ik geef jou de nodige tools en tricks om er helemaal voor te gaan! Want – ik weet wel – online marketing is een uitdaging: je weet niet waar te beginnen, wat het beste werkt en hoe je alle nieuwe trends opvolgt. Geen nood, want dat is net wat ik graag doe! Ik verslind dagelijks podcasts, blogs en online webinars over social media, SEO, online marketing en copywriting. Ik deel mijn praktische kennis graag met jou zodat je niet langer vastzit en eindelijk weet welke stappen je moet zetten om on- en offline te schitteren!  

 

Professionele bio

Marijke Hermans (1982) beheerst de kunst van het vertellen in een digitaal tijdperk.

Als kind schreef ze schriftjes vol met verhalen die ze liet nalezen door haar vader. Later won ze een prijs voor een kortverhaal over illegale orgaanhandel (‘Een orgaan te ver’). Als prijs werd er op Radio 1 van haar verhaal een hoorspel gemaakt (te beluisteren via deze link). Marijke’s geluk kon niet op toen Michael Pas, de levende incarnatie van haar jeugdheld Kuifje, de hoofdrol vertolkte.

Haar passie voor taal, communicatie en literatuur leidde tot studies in bedrijfscommunicatie, cultuurwetenschappen en uiteindelijk een carrière in de wetenschap (PhD in social studies of science) als onderzoeker en docente sociologie aan de Universiteit Maastricht.

Op de universiteit kon ze zich uitleven in schrijven en onderwijzen, maar ze kon er haar creativiteit niet kwijt. In 2015 inspireerde de geboorte van haar dochter in een vreemde stad (Berlijn) Marijke om een vrijwilligersnetwerk op te zetten dat nieuwe moeders helpt om zich te settlen. Het idee van SuperMamas is op een herfstachtige avond geboren. De week erop was er een website, blogs en social media activiteiten. Die hands-on mentaliteit is wat Marijke typeert: wil ze iets, dan gaat ze er helemaal voor. Het plezier dat ze beleefde aan het uitbouwen van SuperMamas via sociale media, SEO en netwerken leidde uiteindelijk tot een carrièreswitch.

Sinds 2017 is Marijke copywriter en online marketing expert bij Vertelpunt. Na omwegen in Maastricht, Boston en Berlijn keerde ze terug naar haar roots in Limburg waar ze de draad van het vertellen samen met haar vader weer opneemt. Marijke woont in Tongeren met haar gezin in een omgebouwde Art Nouveau chocoladefabriek. 

Het moment dat ik besefte dat ik een schrijftalent had…

“Ik wil met schrijven mijn brood verdienen”. Ik herinner me nog dat ik deze woorden uitsprak tegen een journalist terwijl we in een klein kamertje ergens in mijn middelbare school een interview gaven. Een klasgenootje en ik (rechts op de foto) hadden een grote prijs gewonnen voor het beste kortverhaal onder leeftijdsgenoten. Ik besefte toen eigenlijk helemaal niet wat dit betekende, ik was te overdonderd door de media-aandacht. Een tiener met zelfvertrouwen issues, je kent het wel… Met dat zelfvertrouwen zit het nu gelukkig goed. En met mijn fameuze uitspraak ook. Ik verdien vandaag mijn brood met schrijven. Niet als romanschrijver, zoals ik toen dacht, maar als copywriter. Eind goed al goed.”

 

Het moment dat ik besliste het roer helemaal om te gooien…

Het was een mooie nazomeravond in Berlijn. Mijn vriendin en ik hadden net gesport en zaten nog even na te genieten op een terrasje. We verveelden ons. We waren al een paar maanden thuis bij onze baby’s – in Elternzeit zoals dat in Duitsland heet. Een fantastisch initiatief van de overheid, maar wel een uitdaging voor gedreven vrouwen zoals wij die zich nu een beetje nutteloos voelden. Mijn vriendin had een artikel gelezen over een vroedvrouw in Zwitserland die een vrijwilligersorganisatie leidde wat jonge moeders (zoals ons) hielp in de eerste dagen na de geboorte. Andere moeders brachten eten en zorgden voor emotionele ondersteuning. Vooral dat laatste vond ik fantastisch, want de eerste maanden na de geboorte van mijn dochter voelde ik me ontzettend eenzaam en verloren. In een grote stad waar ik niemand kende, behalve mijn vriendin. Op die avond hebben we beslist dit netwerk in Berlijn op te zetten. Ik herinner me het moment nog goed. De kriebels in mijn buik om iets nieuws op te starten, de zin om meteen een website en facebook pagina te maken, de uitdaging om te zien hoe groots dit zou kunnen worden. Supermamas Berlijn werd geboren en bracht me zoveel plezier dat ik besliste om niet terug te keren naar mijn universitaire carrière na mijn Elternzeit, maar me te verdiepen in online zichtbaar worden en het copywritingbedrijf van mijn vader over te nemen. Die avond zal me altijd bijblijven. En Supermamas? Dat draait nog steeds op volle toeren. Want jonge ouders een handje helpen zal altijd nodig zijn.

Dirk Hermans (1954) is een geboren verteller, netwerker en communicator in hart en nieren.

In zijn jonge jaren was hij erg actief bij de KSA in Bree waar hij tien jaar leider en bondsleider was. Samen met enkele vrienden richtte hij het Breekend festival op dat dertien jaar lang tot de top van de Belgische festivals behoorde. In 1980 startte hij een carrière als muziekjournalist, eerst voor Backstage Muziekmagazine, later voor Het Belang van Limburg en Radio 2.

In 1998 richtte hij samen met een fotograaf het communicatiebureau aZOmedia op waarin hij zich specialiseerde in copywriting, persrelaties, nieuwsbrieven, personeelsbladen en corporate magazines. In 2007 verliet hij aZOmedia om zich met Vertelpunt specifiek te richten op het leveren van content management. In die functie schreef hij reeds meer dan 200 bedrijfsverhalen wat hem deed besluiten dat vele bedrijfsleiders niet echt goed weten hoe ze hun eigen bedrijf moeten voorstellen en welke unieke troeven ze hebben. Dat inzicht leidde tot het boek “De kracht van het verhaal”.

In zijn vrije tijd is hij zanger bij de rockband Iron Foundation waar hij als een ware verhalenverteller alle teksten voor de eigen songs voor zijn rekening neemt. Op het podium voelt hij zich op zijn best.

“Mijn passie voor taal en verhalen zorgde ervoor dat ik eerst in het onderwijs en later in de journalistiek terecht kwam. Toen ik begin jaren tachtig mijn eerste stappen zette in de rockjournalistiek kwam MTV fel opzetten. Plots werd het beeld dominant, zelfs binnen de muziekindustrie. Het geschreven woord verdween hoe langer hoe meer uit het zicht. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, was het adagium. De beeldcultuur was geboren. De fotograaf en cineast verdrongen de verteller.

Het internet veranderde dat weer. De massale doorbraak van de sociale media zorgde voor een rehabilitatie van het geschreven woord en meer bepaald van het verhaal. Facebook kwam, zag, overwon en zette het verhaal terug op de voorgrond.

Zeker in professionele kringen is het immers superbelangrijk dat het verhaal dat je op Facebook, Linkedin of Twitter zet, klopt en boeiend is. Dat het de lezer aanspreekt en hem meeneemt op de korte tocht die je voor hem in petto hebt.

Plots was er dus weer ruimte voor de verhalenverteller. In 2001 vertelde trendwatcher Herman Konings mij al: ‘De 21ste eeuw wordt de eeuw van de Verteller.’

Zijn raad indachtig noemde ik in 2007 mijn communicatiebureau Vertelpunt. En legde ik mij, nog meer dan voorheen, toe op het schrijven van verhalen. Als auteur gaf ik intussen zes boeken uit. Als uitgever begeleidde ik al tal van auteurs in het schrijven van hun boeken en als copywriter schreef ik al honderden bedrijfsreportages.”

Klaar om jouw verhaal te vertellen?

We komen graag bij je langs. Het kost je niets, enkel een tas koffie. Met melk en suiker, graag.

Pin It on Pinterest