Hoe kom je bovenaan in Google?
Het is een harde waarheid: mensen klikken enkel op de eerste resultaten die in Google verschijnen nadat ze een zoekterm ingeven.
Zit je daar niet tussen, dan kan je het eigenlijk al vergeten…
Als kleine ondernemer, zelfstandige of organisatie is het niet gemakkelijk om goed te ranken voor jouw keywords, zeker niet als die vrij competitief zijn.
Toch is het belangrijk om goed te scoren bij Google met je website.
Je website is namelijk je belangrijkste online marketing tool.
Wat kan je dan wel doen om beter te ranken zonder een fortuin uit te geven aan een zoekmachine optimalisatie (SEO) bureau?
Proberen kwalitatieve links naar jouw website te krijgen.
In deze blog geven we 3 tips om hier zelf mee aan de slag te gaan, óók als je technisch niet zo onderlegd bent (zoals ondergetekende zelf ook).
Waarom moet je links krijgen van andere websites?
Een link is een verbinding van een stuk inhoud op het internet naar een ander stuk inhoud. Je kan links hebben van sites naar andere sites, en links binnen je eigen website tussen pagina’s.
- Links naar andere websites zijn externe of inbound links
- Links binnen je eigen website zijn interne links
Je kan links toevoegen aan tekst (de zogenaamde anchor text), buttons, beelden en andere pagina elementen. Alle links zijn goed! Waarom? Zoekmachines houden rekeningen met het aantal en de kwaliteit van links die naar jouw website leiden. Volgens SEO experts kan je zelfs nooit goed ranken zonder externe links.
Bij links geldt: kwaliteit gaat boven kwantiteit.
De beste pizza van Limburg
Laten we dit even toelichten. Stel dat je op zoek bent naar de beste pizza in Limburg en je vraagt 10 vrienden om advies. Zeven vrienden bevelen restaurant A aan, en 3 vrienden bevelen restaurant B aan. Waarschijnlijk zal je dan naar restaurant A gaan.
Maar wat als de eerste groep vrienden alleen maar op vakantie was geweest in Limburg, en toevallig bij restaurant A waren uitgekomen? En wat als de tweede groep, de minderheid, bestond uit een Limburger, een gerespecteerde foodblogger en een vrouw die het boek De beste Italiaanse keuken van Limburg had geschreven? Nu ben je wellicht meer geneigd naar restaurant B te gaan.
Dit voorbeeld is een benadering van hoe inbound links werken voor zoekmachines: links van andere websites naar jouw website. Zoekmachines bestuderen het aantal en de kwaliteit van inbound links; dat is onderdeel van hun logaritme.
Een inbound link krijgen van een andere site is een teken van vertrouwen. Hoe meer autoriteit en vertrouwen de website heeft waarvan de link komt, hoe meer Google dit waardeert. Zoals ook in het echte leven draait alles om reputatie.
Links zijn daarom heel erg belangrijk voor SEO. Links worden door Google gebruikt zoals academische verwijzingen: hoe meer betrouwbare citaten (of links) er naar een website wijzen, hoe meer Google die website als autoritair beoordeelt.
Websites die altijd goed scoren bij Google omwille van die autoriteit zijn bijvoorbeeld Wikipedia, websites van NGO’s, overheden of universiteiten. Daarom ook dat de pagina’s van Wikipedia meestal bovenaan de zoekresultaten komen. Let er maar eens op.
Hoe weet je hoeveel links jouw website krijgt?
Hoe weet je hoeveel autoriteit jouw website heeft?
Om te kijken hoeveel inbound links jouw website heeft ga je naar Moz’s Open Site Explorer (OSE) via https://moz.com/researchtools/ose/. De mensen bij Moz (wereldleiders op het gebied van SEO) gebruiken twee metrieken om autoriteit te meten:
- Pagina autoriteit (page authority): een score (op een 100 puntsschaal) om te voorspellen hoe hoog een pagina zal ranken
- Domein autoriteit (domain authority): een score (op een 100 puntsschaal) om te voorspellen hoe hoog een volledig domein (je hele website) zal ranken
Vergelijk nu de websites van je concurrenten, dan zal je zien dat als jij een hoger domein autoriteit hebt je ook hoger rankt in Google.
Hoe bouw je de autoriteit van je website op?
De beste manieren zijn om:
- Fantastische blogposts te creëren
- Links te verdienen van websites met hoge autoriteit, relevantie en vertrouwen op een eerlijke en open manier.
De formule voor meer autoriteit is misschien simpel, de uitvoering is het allerminst.
Het is daarom ook een enorme business geworden: google maar eens op ‘links kopen’. Pas echter op met dit soort black hat praktijken.
Links opbouwen vergt simpelweg veel inspanning.
Daarom geven wij drie manieren om met linkbuilding aan de slag te gaan die gegarandeerd succes zullen hebben. (N.B. De eerste twee tips komen uit Kate Toon’s Good Karma SEO cursus.)
TIP 1: Schrijf beoordeling of testimonial voor anderen
Een van de vriendelijkste en makkelijkste manieren om backlinks te vergaren is door iemand een beoordeling of testimonial te geven. Denk aan professonials die je geholpen hebben in je business, zoals een designer die je logo heeft gemaakt, websitebouwer of copywriter.
Waarom zou je dit moeten doen? Je hoopt dat deze gunst op een positieve manier terugstraalt naar jou. Meestal zijn mensen enorm blij met testimonials en zetten ze deze op hun website. Ze linken dan terug naar jouw website en jij scoort hiermee Google punten. Misschien delen ze het ook op sociale media, waardoor jouw bedrijf of merk extra aandacht krijgt.
Hoe pak je dit aan? Maak een lijst van bedrijven en professionals voor wie je een testimonial of review kan schrijven. Schrijf een korte review of testimonial:
“Ik heb onlangs samengewerkt met <naam van bedrijf of professional> voor mijn <project>. Ik heb <naam van bedrijf of professional> gekozen omdat <reden>, <reden> en <reden>. Ik vond de samenwerking met <naam van bedrijf of professional> zeer <bijvoeglijk naamwoord>, <bijvoeglijk naamwoord> en <bijvoeglijk naamwoord>. Ik zou hun diensten zeker aanraden.”
Jouw naam | Jouw bedrijf of zaak | Jouw website
Vervolgens stuur je de persoon in kwestie een e-mail waarin je duidelijk maakt dat je een testimonial hebt geschreven omdat je weet hoe belangrijk sociaal bewijs (of social proof) is om meer klanten te winnen. Je kan ook voorstellen om de review op een review platform te delen, zoals LinkedIn, Google of Facebook. Ook stuur je jouw logo en foto mee voor het geval ze het op hun website willen plaatsen. En of ze dan ook kunnen linken naar jouw website.
TIP 2: Schrijf gast blogposts
In jouw vakgebied of industrie zijn er wellicht bekende websites die altijd op zoek zijn naar nieuwe inhoud – of gastbloggers. Deze websites hebben hetzelfde publiek als jij. Voor een interieurdesigner zijn blogs over wonen bijvoorbeeld interessant. Voor een uitgeverij blogs met tips voor schrijvers.
Het voordeel van gastbloggen is dat je inbound links krijgt van de website waar je blog verschijnt en je krijgt de mogelijkheid een nieuw publiek aan te spreken. Gastbloggen heeft echter een slechte naam gekregen, omdat het ook een black hat tactiek kan zijn als je zoveel mogelijk slechte inhoud op zoveel mogelijk sites probeert te plaatsen om backlinks te krijgen.
Als je gastbloggen echter goed aanpakt zal het je zeker wat opleveren. Hoe doe je dat?
STAP 1: Maak een lijst
- Maak eerst een lijstje met alle blogs waar je in geïnteresseerd bent. Over het algemeen hebben ze eenzelfde publiek of doelgroep als jouw website of onderneming.
STAP 2: Toon je interesse
- Ga naar hun websites en schrijf je in voor hun nieuwsbrief, en meld je aan op al hun sociale media kanalen
- Probeer een maand lang erg actief te zijn op de website en sociale media kanalen door hun posts te liken, te delen en te becommentariëren met echte, welgemeende feedback. Niet gewoon ‘leuke blog’ dus. Probeer een van de eerste te zijn die reageert, dan word je ook gezien. Probeer ook een toegevoegde waarde te bieden in je commentaar door je eigen verhaal te delen, een extra tip te geven of te vertellen waarom je het zo’n goede post vindt.
STAP 3: Bestudeer de schrijfstijl
- Sommige websites zullen schrijfrichtlijnen hebben, maar mocht dit niet zijn bestudeer dan hun stijl: wat voor soort blogs er gepost worden, wat voor soort titels, hoe lang zijn de posts, hoe gedetailleerd zijn ze. Hoe dichter je bij de stijl van de website komt, hoe groter de kans dat je blog gepubliceerd zal worden.
STAP 4: Creëer ideeën voor je posts
- Bedenk 4 potentiële blog titels en schrijf kort uit waar de post over zal gaan.
STAP 5: Stuur e-mail naar website
- Stuur een e-mail naar de website waarin je vertelt dat je een grote fan bent en dat je een paar ideeën hebt voor blog posts. Geef je titels en korte inhoud en vraag of zij/hij hierin geïnteresseerd zouden zijn? Je kan ook nog een link geven naar andere blogposts die je reeds geschreven hebt.
STAP 6: Follow-up
- Als je een paar weken later nog niets gehoord hebt, mail je nog eens met de vraag of ze je mail al hebben kunnen lezen.
STAP 7: Gastblog schrijven
- Schrijf je blog en feliciteer jezelf met deze mooie verwezenlijking. Hoe meer blogs je schrijft, hoe meer links je bekomt en hoe beter je zal scoren in de Google rankings.
TIP 3: kom met je bedrijf in de pers
Met je bedrijf of zaak in de krant komen is een geweldige gratis manier voor KMO’s om hun boodschap te vertellen zonder commercieel over te komen. Maar het heeft ook SEO voordelen waar je misschien niet meteen bij stil staat. Tegenwoordig komt al het nieuws ook online terecht. Als jij in de krant verschijnt zal de auteur hoogstwaarschijnlijk een link naar jouw website vermelden in het artikel. Die link is meer waard dan een link van een website van een collega, omdat de websites van kranten en mediahuizen meer autoriteit hebben volgens Google, zelfs als het lokale mediahuizen zijn (zoals Made in Limburg bijvoorbeeld).
Hoe je met je bedrijf in de pers komt lees je in deze blog.


Hallo, ik ben Marijke Hermans, SEO copywriter, online marketing coach en zaakvoerder van Vertelpunt communicatie- en adviesbureau. Ik help ondernemers om hun verhaal te vertellen en online zichtbaar te worden zodat zij meer droomklanten aantrekken en het leven kunnen leiden waar zij van dromen. Want – ik weet wel – online marketing is een uitdaging: je weet niet waar te beginnen, wat het beste werkt en hoe je alle nieuwe trends opvolgt. Geen nood, want dat is net wat ik graag doe! Ik verslind dagelijks podcasts, blogs en online webinars over social media, SEO, online marketing en copywriting.